Türkçe PMP Sınavı


26.06.2009 itibariyle Türk Telekom (Ankara) bünyesinde Proje Yönetimi eğitimlerine başladım. Eğitimin ardından, Proje Yönetimi’nin kuurm içinde gelişmesine önderlik eden Program ve Proje Yönetimi Direktörlüğü Başkanı Kamil Yılmaz Bey’in de odasında kısa bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantı esnasında PMBOK 2008’in Türkçe olarak basılmış halini görme imkanı buldum. Türk Telekom, ülkemizde Proje Yönetimi bilncinin yaygınlaşması amacıyla önemli adımlar atıyor.Hem kendi içinde hem de çevresinde değişiklik süreçlerini başlatıyor ve takip de ediyor.

Kamil Bey, ayrıca, pek çok kişinin merak ettiği PMP Sınavının Türkçe olması konusunda ise somut olarak atılan adımlardan bahsetti. Son durum itibariyle, 2010 yılından itibaren PMP’lik sınavının Türkçe yapılabileceğine dair PMI’dan resmi onayın geldiğini öğrendim. Bununla birlikte, sorular PMI tarafından hazırlanacak fakat referans alınacak doküman, Telekom tarafından yayınlanacak PMBOK olacak.

Son bir bilgi daha, henüz tasarı aşamasında olduğunu tahmin ettiğim kaynağını veremeyeceğim bir haber. Kamuda Proje Yönetimi üzerine yeni bir kanun çıkıyor. Çıkacak kanuna göre belirli bedelin üzerindeki projelerin yönetilmesinden sorumlu olacak kamu personelinin ve tedarikçi firmadaki Proje Yöneticisi’nin  PMP veya PRINCE 2 sertifikasına sahip olma zorunluluğu geliyor. Baştan da belirttiğim gibi kesin değil, sadece bir duyum.

Bu gün kendimi gazeteci gibi hissettim. Demek ki hergün Ankara’da olsam neler yazacağım. 🙂

14 thoughts on “Türkçe PMP Sınavı

  1. PMBOK’ın Türkçe baskısı, İngilizce baskısıyla birebir aynı boyutlarda ve kalınlıkta olacak biçime, dün itibariyle geldi diye biliyorum. Fakat tahmin ediyorum ki bu kitabı sadece PMI’ın sitesinden sipariş edebileceksiniz. Çünkü diğer dillerdeki biçimi de aynı şekilde sipariş veriliyor.

    PMI’ın bu konudaki duyurusunu beklemek gerekir.

    Like

  2. merhabalar;

    PMI sitesinde kitabın türkçe versiyonu ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım. konuyla ilgili başka bir kaynak var mıdır? ya da yeni bir bilgi

    Like

  3. Gelişmelerden haberdar olduğumda veya PMI Trçe PMBOK’ı yayınlamaya başladığında sitemde mutlaka duyuracağım.

    İlginiz ve takibiniz için teşekkürler.

    Like

  4. merhabalar;
    dün PMI’a türkçe sınav ile ilgili net bir takvim olup olmadığını sordum.2010 için planlarını öğrenmek istedim
    yakın bir zamanda böyle bir çalışma planlamadıklarını ilettiler.

    Like

  5. Türkçe PMBOK ve Türkçe PMP sınavı hakkında bir gelişme var mı ?

    Like

  6. ben pmp sitesinden takip ediyorum fakat henüz bir gelişme yok sanırım.

    Like

  7. Biz de bekliyoruz. Ben en son Köksal Bey’in sitesinde http://www.ileriprojeyonetimi.com bu konuda bir yazısını görmüştüm ama hala bize ulaşan bir gelişme yok.
    Türkçe PMBOK çıktığında Kamil Bey (TT PPYD Başkanı) bize de bir adet gönderecek. Son hali elime geçer geçmez, yeni Türkçe PMBOK tekrar sitemde yazacağımdan emin olabilirsiniz.

    Like

  8. Ankara yaramış size hocam:)
    Telekom’dan alabiliyoruz kitabı anladığıma göre?

    Like

  9. Merhaba,

    PMP sınavı artık türkçe yapılıyor mu ve PMP ile ilgili güvendiğiniz sertifika eğitimi veren kurum var mı?

    Like

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.